Itt választ kap néhány kérdésére, tippeket adunk, ami a menyasszonyi ruhával, kölcsönzéssel, varrással kapcsolatos.
Vőlegénnyel vagy nélküle? Döntse el, hisz már ismeri Párját… Igen, babona, hogy nem láthatja előtte a vőlegény a menyasszonyt, de a boldogság sokkal inkább a szerelmen, alkalmazkodáson és tolerancián múlik.
Próbákról…
Választásról…
Segítségről…

  • mennyi időt vesz igénybe a próba?

Ez mindenkinél változhat. Van aki gyorsan tud dönteni (ez a ritkább eset), van aki többször visszaveszi a ruhákat. A próbákra időt kell szánni, nem lehet kapkodva. Átlagosan 1-2 órát igénybe vesz a ruha választása.

  • kell-e fizetni a próbáért?

Mi nem számítunk fel semmiféle díjat a próbáért.

  • kölcsönzésnél mikor lehet foglalni a ruhát?

Foglalni bármikor lehet, amint megvan a pontos időpont.

  • kölcsönzés esetén mikor kell próbára jönni?

Kölcsönzésnél a menyasszonyi, menyecske ruhát esküvő hetén szerdától lehet elvinni, a foglaláskor előre egyeztetett időpontban. Esküvő előtti héten kollégánk keresni fogja telefonon, hogy még egyszer egyeztessenek. Külön próbát nem tartunk, a megbeszélt időpontra előkészítjük a ruhát (frissen tisztítjuk, igazítjuk…). Elvitel mindenképpen személyesen, hiszen akkor van a végleges próba. Ezért kérjük, hogy azt a cipőt és melltartót hozza magával, amit viselni fog. Ha csak “hasonlóban” próbálunk, akkor nem biztos, hogy megfelelően tudjuk felmérni az abroncsot és a bőséget.

Mivel külön próbára nem kell jönni, így mindenképpen szánjon időt a ruha elvitelére. A külön próba kiküszöbölésével igyekszünk segíteni a messzebbről érkezőket, illetve az esküvő előtti zsúfolt napjaikat is könnyíteni. A foglaláskor levett méretek alapján igazítjuk alakra a ruhát. De általában kisebb-nagyobb igazításra szükség van minden esetben, hiszen nem sztreccs anyagú ruhákról van szó, ahol mell alatt vagy felett, csípőnél alakul a ruha. A foglalás után akár több hónap is eltelik, és Ön is változhat. Ha nem megfelelő a méret, a varrodánk azonnal igazítja. Ez időt vesz igénybe, lehet, hogy csak néhány percet, de az is lehet, hogy 1-2 órát, hiszen egy derék igazításnál csipkéket kell lebontani, majd kézzel visszavarrni, a gépi varráson kívül. A vállrészes ruháknál a pántok, vállak beállítása, varrása, hogy szépen feküdjön ki, szintén időt vesz igénybe… A ruha árába tartozó kellékeket is ekkor választjuk ki.

Lehetőség szerint smink nélkül jöjjön, elvitelre a ruha már frissen van tisztítva , vasalva. A többszöri felvételnél a próba során, bármennyire is vigyázunk, könnyen összekenődhet. Időt vesz el Önöktől ennek azonnali rendbetétele.

  • mikor szükséges visszahozni a kikölcsönzött ruhát?

Vissza bárki hozhatja, az esküvőt követő hétfőn 9-18 óra között. Az átvételkor kérjük várják meg, míg ellenőrizzük a ruhát. Az esetleges sérülés javításának költségét ekkor fogjuk kérni, hogy rendezzük, de reméljük erre nem lesz szükség. Ettől eltérő visszahozatali időpont esetén mindenképpen egyeztetésre van szükség!

  • mi tartozik bele a kölcsönzési díjba?

A menyasszonyi ruhák kölcsönzési díjába a következők tartoznak bele: kesztyű, kistáska, boleró, stóla, abroncs, pelerin. Külön díj ellenében kölcsönzésre van: lecsatolható uszály, hosszú, uszályos csipke szélű fátyol.

  • lehet-e vásárolni menyasszonyi ruhát?

A Szalonunkban lévő menyasszonyi ruhákat kölcsönözni tudják (kivéve az alkalmi jellegű, rövid vagy tengerparti ruhák – ezeket kizárólag vásárolni lehetséges). Klasszikus, magyaros esküvői ruha vásárlására is természetesen van mód. Ebben az esetben a szalonban lévő modellt fel tudja próbálni, és mindig újonnan készítjük el a kiválasztott ruhát az Ön méretére.

  • egyszerű tengerparti ruha, rövid esküvői ruha menüpontban lévő fazonjaink

Ebben a menüpontban található modelleket vásárolni tudják, kölcsönzésre nincs lehetőség. A rendelés, vásárlás menete ezekre a modellekre ugyanaz, mint a lejjebb található alkalmi ruhákra vonatkozó információ.

  • segítség a menyasszonyi ruha választásához, tippek, ötletek

– A szalon választásánál nézze meg a ruhák stílusát melyik van a kedvére, de ne csak a fotóról válasszon.  Lehet, hogy képen nagyon megtetszik egy ruha, de nem áll jól. Ha a stílus megfelelő, akkor biztos talál olyan fazont ami az alakja előnyeit mutatja meg. // Nem egyszer hallom, hogy egy katalógusból kell ruhát választani, és csak azt engedik felpróbálni. A katalógusban lévő modell és a Menyasszony más, nem szabad kizárólag aszerint választani.

– Válasszon ki 3-4 szalont, amely a legszimpatikusabb, vagy olyan helyet, amit már többen ajánlottak. Telefonon érdeklődjön, hogy felszámítanak-e díjat a ruhapróbáért. //Megjegyzem, hogy szerintem nem korrekt dolog próbáért fizettetni. Hiszen ha egy divatüzletbe bemegyünk, ott sem számítanak fel díjat, még ha 20 felsőt próbálunk is fel. Egy szalonban dolgozónak az a dolga, hogy segítsen próbálni, nem lesz ilyen esemény többet az életben. Miért ne próbálna fel több menyasszonyi ruhát ilyenkor az Ara.

– Ha megoldható vegyen ki szabadságot a ruhapróba napjára, sokkal kényelmesebben, élménytelibben lehet próbálni, ha nem éppen a munka után, előtt vagy éppen közben történik.

– Előbb a ruhát válassza ki, és ha megtalálja álmai ruháját, akkor a ruhához lehet nézni a kiegészítőket; ékszer, kesztyű, boleró, stóla, cipő, fehérnemű, hajdísz…. Ez jó ha mind egy helyről van, hogy hozzá tudjon öltözni a kiválasztott modellhez. Teljesen más élmény belenézni úgy a tükörbe, a kellékekkel, kiegészítőkkel. Van, hogy anyukának, testvérnek valamelyik kiegészítőjét szeretné viselni. Ekkor érdemes magával hozni, hogy a kiválasztott ruhához próbálhassa. Már megesett, hogy ezek a régebbi kellékeknek más volt a színe, és nem illet a kiválasztott esküvői ruhához. És bár szerette volna a Menyasszony viselni, de az eltérés miatt nem volt megfelelő…

– Célszerű egy olyan cipőt magával vinni, amilyen magasságút szeretne viselni az esküvőn. Van olyan ruha, amelynek a hossza nem állítható, így látni, hogy milyen magasságra van szükség. Azoknak, akik nem szoktak a magasabb sarkú cipőhöz nem ajánlom, hogy egy hosszabb ruha esetén 8-10 cm-es sarkú cipőt viseljen. Arra kell gondolni, hogy több órás viselés után, ha átcseréli a cipőt,  hosszabb lesz a ruha. Az nem megoldás, hogy egész este „cibálja” a menyasszonyi ruha elejét. Ez egy kellemetlen élmény, ugye nem erre szeretne emlékezni később? A 4-6 cm-es cipősarok kényelmes, lehetőleg bőrcipő, hogy felvegye a viselője lábformáját, érdemes előtte többször viselni otthon.

– Ha valakinek vastagabb a dereka, vagy kevés a mellbőség és derékbőség közötti különbség, akkor érdemes derékba szabott ruhát választani. A derékvonalon a V szabás mindenkit karcsúsít, nyújt. Sok fazonunkat mi is úgy készítjük, hogy nem a teljes felső rész legyen beborítva csipkével, gyönggyel, hanem V formában, vagy féloldalas díszítéssel. Ez egy apró trükk a karcsúsításra. És melyik nő nem szeretne még karcsúbban kinézni?

– Vigyázzunk a sellő fazonú ruhákkal! Ez a fazon nem arról híres, hogy mindenkinek jól áll. Ehhez a fazonhoz karcsú derék és szélesebb csípő –de nem túl széles – , mellbőség szükséges, hogy ne úgy lássa magát az ember, mintha zsákot húzott volna fel.

– A vállhegyre jövő ruha ugyan nagyon szép és látványos a fotón, de nem a legkényelmesebb viselet . A tánc közben akadályozza a kar mozgását. Ha ez a fazon tetszik, akkor kompromisszumot kell kötni.

– Az egybe uszályos ruhák nagyon mutatósak, de arra kell gondolni, hogy 10-16 órát viselni fogja, egy bulisabb esküvőn nem kényelmes viselet. De nem kell feladni a kényelmet a szépségért. A ruhákhoz készítünk azonos anyagból és díszítéssel levehető uszályt. Az esküvőn, a fotózáson fel lehet csatolni, és ha nincs szükség rá, levétel után nem zavarja a táncban. Az egybe uszályos ruhák utólagos feltűzésénél nem nyomja el a ruhát.

– Kit hívjon segítségül a ruha próbára? Tapasztalatból mondhatjuk, hogy legtöbb esetben az Édesanya segíti legjobban a választást.(Persze itt is vannak kivételek, de a legtöbb esetre igaz.) Először is, úgy gondolom, az aki felnevelte az embert megérdemli, hogy megtiszteljük Őt ezzel. Másodszor, ki ismeri úgy, mint az Édesanyja? Ő biztos nem akar rosszat gyermekének, hiszen erre a napra várt. Ha nem tudsz Édesanyáddal jönni, akkor Keresztanya, Nagynéni. Ők biztos segítenek.

Már hallom néhány Menyasszony belső gondolatait: ”De hisz gyermekkori barátnőm biztos jobban segít, a barátnő egykorú velem, és az ízlésünk is hasonló”. Ebben igaza van, de ez az az Eset amikor a legtöbb barátnő megváltozik. Higgye el nekünk. Nagyon sok példát tudunk felhozni erre. Mi nem ellene vagyunk, ismeretlenül is segíteni szeretnénk. Ilyenkor valamilyen okból a legrosszabb tanácsokat adják. Mi is sokat gondolkodtunk ezen miért van? Ha még nem ment férjhez azért, ha férjhez ment azért. Lehet, hogy furcsa, de így van. Ha még Ő nincs férjnél irigykedik, hogy már szervezi a nagy napot. Ha már férjnél van, a saját dolgait  szeretné Önre erőltetni, ami neki tetszik.  A barátnőivel menjen el shoppingolni, töltsenek együtt kellemes időket, szervezzék a lánybúcsút, de szerintem ebből hagyja ki. Nem szeretnék ellenük beszélni, de 100 esetből 98-szor ezt tapasztaljuk, Most kérek elnézést minden barátnőtől, aki a fennmaradó 1-2 %-ba tartozik, senkit nem szeretnék megsérteni.

Ja és nem érdemes 5-6 nővel menni. Mindenkinek más lesz a véleménye, és a végén már nem tudja kire hallgasson. Ha valakinek nem fogadja meg a véleményét megsértődik és a már szokásos szlogent mondja „Te leszel a menyasszony, Te tudod”

Lehet, hogy ez a rész kicsit durvára sikeredett, de nem rossz szándékkal fogalmaztunk kicsit keményebben. Közel 40 év tapasztalat mondatja velünk. Megszámlálhatatlan sok menyasszonyt öltöztettünk, és közben külső szemlélőként láttuk át a dolgokat.

Vőlegénnyel vagy nélküle? Döntse el, hisz már ismeri Párját, hogy neki is megmutatja-e a kiválasztott ruhát, együtt választják ki vagy sem.  Igen, babona, hogy nem láthatja előtte a Vőlegény a Menyasszonyt, de a boldogság sokkal inkább a szerelmen, alkalmazkodáson és tolerancián múlik. Viszont vegye figyelembe, hogy mikor az esküvő előtt szépen felöltözve, befésült hajjal, sminkkel együtt teljes pompájában látja meg a Vőlegénye, sokkal nagyobb hatása van, mint mikor próba közben. Nálunk is van, hogy együtt választanak, de van, hogy addig a Vőlegény az emeleten az öltönyök között válogat, míg a Menyasszony a földszinten próbál. Ezt meg kell beszélniük közösen.