Alkalmi jellegű menyecske ruha
Menyecske ruháinkat 1981 óta készítjük varrodánkban.
Az Újasszony ruhák legelfogadottabb színe a piros. Kollekciónkban a dobogós helyen álló piros mellett megtalálható a bordó és kék színű menyecske ruha is.

A régi időkben, amíg öltöztették a Menyasszonyt, addig a Vőlegény néhány vendéggel és a zenészekkel az ablak alatt muzsikált, "szép hallgató nótákat húztak." A Menyecske piros ruhába öltözött, kis kerek kötényt kötött és bojtos papucsot vett fel. A haja a koszorú alatt is kontyban volt, így feltették rá a fityulát és arra a piros kendőt, amit menyecskésen hátrakötöttek. A fityula viselése kb. a 30-as években szűnt meg. Később a párta jött divatba, annak ellenére, hogy régen a hajadon lányok viselték. A párta lehet anyagból, ami meg van zsinórozva, oldalt megkötővel. Vagy sujtásból megtekert zsinórral, gyönggyel készült.

Mikor elkészült a Menyecske, kinyitották az ablakot és az Újasszonyt ott bújtatta ki az Újember. Ma már ez a szokás teljesen megszűnt, míg a Menyasszony átöltözik, azalatt a Vőlegény is, hiszen Újemberként jelenik meg. Piros inget vesz fel, vagy olyan ruhát, mellényt, mely összeillik a menyecske ruhával. Mikor a zenészek meglátták az Újasszonyt és Újembert rázendítettek a menyecskés nótákra. Ezután az Újemberrel az édesanyja kezdi a táncot, az Újasszonnyal pedig az édesapja. Menyecsketánc után az Újasszony és a koszorúslányok körbekínálták a vendégeket. Régebben csak dióval, almával, kb. az 50-es évektől fasírttal, sült hússal, itallal, fekete kávéval.

A készleten lévő menyecske ruhákat kölcsönzésre tudjuk adni, vásárlás esetén méretre készítjük.

A vételárakról, kölcsönzési díjakról tájékozódhat, ahol azonnali válasz e-mailben egyéb információkat is megtalál.

További kérdés esetén, kérjük vegye fel a kapcsolatot  katiszalon@katiszalon.hu e-mail címen.