A kalocsai hímzés a férfi ingeken is népszerű

Sokféle formában kerülhet rá az ingekre - lehet a galléron, mandzsettán vagy akár a rejtett gombolón is, kisebb vagy nagyobb minta - mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. A kalocsai ing, ami igen népszerű, alapszíne természetesen változhat igény szerint, fehér, bordó, piros, vagy más szín. Saját hímzőgépünk segítségével, széles lehetőségeink vannak elkészítésükre.

Kalocsai menyecske és menyasszonyi  ruha mellé ajánljuk az Urak számára. A fotókat visszanézve az összhang a párok megjelenésében is látszik.

Érdekesség: Az ó-kalocsai hímzések egyszínűek voltak. Eleinte csak tiszta fehér hímzőfonalat használtak az ágynemű, párnavég, asztalnemű díszítésére. Az ágyruhát is fehér lyukhímzéssel varrták ki a korai időkben, viszont a saját használatú holmikra hímeztek kék, vörös és fekete pamutfonallal is. A régi egyszínű színes hímzések általában kifakult zöldet mutatnak. Ennek oka az volt, hogy nem tudtak színtartó fonalat készíteni, beszerezni a korai időszakban. A huszadik század első harmadától kezdve viszont igen színessé vált a kalocsai hímzés. A legismertebb, alkalmazott sajátos, helyi elnevezésű színek: tulipiros, lángszín, borszín, libazöld, irigysárga, fecskenyakvörös, vadgalambkék, gálickék, bársonykék.

A kalocsai színes hímzésben jelenleg használatos a hat főszín két árnyalatban, melyeket így célszerű párosítani:


  • a bordót a pirossal,

  • a rózsaszínt saját sötétebb árnyalatával,

  • a narancssárgát citromsárgával,

  • a kéket saját sötétebb árnyalatával,

  • a lilát saját sötétebb árnyalatával és

  • a zöldet saját sötétebb árnyalatával.


A leveleket középen szokták felezni, s a zöld kétféle árnyalatával hímezni. A viseletdarabok hímzéseinek színezését meghatározta viselőjük életkora. A legdíszesebb, legélénkebb színezésű az új menyecske ruhája volt. Az idősebb asszonyok öltözete kevésbé díszes, a színek sötétülnek... (wikipedia)

A kalocsai ing vételáráról tájékozódhat ajánlatkérésével, ahol egyéb információkat is megtalál azonnali válasz e-mailben.

Tovább olvasva praktikus információkat is megtudhat a férfi öltönyökről, öltözék kiegészítőkről és annak vásárlási folyamatáról.